VANLIGASTE
FRÅGORNA

Här kan du hitta svar på de vanligaste frågorna om våra produkter. Om du har några andra tankar eller funderingar är du välkommen att skicka oss dina frågor till hello@rawerk.se hello@rawerk.se 

rawerk_symbol_nora_black

 

Det ser ut som alla ljustavlor är olika. Vissa är mörkare andra ljusare. Varför?

Alla ljustavlor oxideras för hand med olika metoder. Varje oxidationsprocess skapar olika kemiska processer beroende på temperatur, fuktighet och solljus. Resultatet blir därför unikt och du som kund kan beställa den patina du gillar bäst.

 

Jag förstår att oxidation är en pågående process och man kan inte stoppa den?

Ja det är korrekt. Oxidation är en process som börjar när material är i kontakt med syre. Normalt är det en mycket långsam process i flera år. Men du kan också kontrollera processen genom att använda olika ämnen som ättika, lime, saltvatten och bakpulver. Processen kan snabbt sakta ner när du rengör den med vatten. Även om oxidationen kan förändras något under de kommande åren.

 

Hur rengör jag min ljustavla från stearin på kopparytan?

Skrapa inte på ytan med vassa verktyg eller föremål. Det kommer att lämna märken. Använd bara varmt vatten och låt stearinet smälta. Svart sot på spikarna kan rengöras och torkas med varmt vatten och en liten trasa. Vi rekommenderar docka att du lämnar allt stearin och sot och låter det skapa en patina över tid.

 

Hur rengör jag min ljusstake?

Droppbrickan kan enkelt tas bort och rengöras under vatten. Om du placerade lite sand i droppbrickan kommer du att kunna ta ut det torra stearinet för hand. Järn- och kopparplattorna oxiderar mer och snabbare om du ofta rengör den med vatten. Vi rekommenderar att du lämnar allt stearin och sot och låter det skapa en patina över tid.

 

Vad ingår i ljustavlan?

I ljusstake-paketet inkluderar vi: En ljusstake med droppbricka, en tändsticksask, två ljus och ett äkthetsintyg.

 

Vart ska jag montera min ljustavla?

Montera ljusstaken cirka 1 meter från alla andra föremål – särskilt lättantändliga. Vi rekommenderar också – för bästa effekt – att du bara använder ett ljus, placerat i mitten av naglarna.

 

Hur monterar jag ljustavlan på väggen?

Montera ljustavlan i de övre hörnen med lämpliga skruvar. I förpackningarna finns två svarta skruvar för trä och betong. Vi har inte med skruvar för alla tänkbara väggar och kan därför inte hållas ansvariga för skador orsakade av felaktig montering.

 

Vilken typ av ljus ska jag använda?

Avståndet mellan spikarna är 22 mm och därför fungerar alla ljus med en diameter mellan 22-24 mm. Friktionen mellan spik och stearin håller ljuset på plats. Använd inte excentriska ljus eller mindre än 22 mm tjocka. De kan falla ut och starta en eld.
Tvinga inte in ett tjockt ljus mellan spikarna. Det kan böja spikarna och förstöra spikens fjädring

 

Kan jag köpa fler ljus från Råwerk?

Jo det kan du. Se under butik så hittar du 10 pack med ljus.

 

Kan jag köpa andra ljus?

De flesta ljustillverkare tillverkar ljus i dimension 22-24mm. titta i närmaste butik.

 

Kan jag köpa Bergslagsstenar eller sand till doppbrickan?

Vi erbjuder inte det för tillfället. Om du har någon specifik önskan kommer vi att försöka hjälpa dig. Kontakta oss på hello@rawerk.sehref=”mailto:hello@rawerk.se”>hello@rawerk.se

 

Hur tung är ljustavlan?

Ljustavlan # 45 väger 6,5 kg, plus vikten på extra sand eller stenar som du lägger till i din dropplåda. Det betyder att monteringen är mycket viktig, så se till att kontrollera din väggkonstruktion och att använda lämplig monteringsmetod.

 

Blir ljustavlan varm?

Det mesta av värmen från ljusen kommer att vara ovanför och inte åt sidan. Kontrollera att det inte finns några lättantändliga föremål i närheten av ljusstaken eller i droppbrickan. Och lämna det inte utan uppsikt eller i ett rum med barn.
När ungefär 2 cm återstår av ljuset faller det i droppbrickan. Vi rekommenderar att du byter ljus innan detta händer.

 

Kan jag placera mer än ett ljus?

ja! Utformningen av spikarna gör att du kan placera ljusen som du vill.
Placera dock inte ljus ovanpå varandra.

 

Vad händer med stearinet?

Stearin droppar ner i droppbrickan. Droppbrickan är enkel att ta bort och rengöra – använd endast plastverktyg under rinnande varmt vatten. När cirka 2 cm återstår av ljuset faller det i droppbrickan. Vi rekommenderar att du byter ljus innan detta händer.

 

Hur monterar jag ljusen?

Tryck ljuset * vertikalt mellan naglarna. Använd samma tryck på ljusets ovansida och botten – friktionen från naglarna håller ljuset på plats. Se till att du trycker ljuset tillräckligt långt in för att friktionen ska få tag i ljuset. Tänk på att spikarna är ganska skarpa.
* Använd Råwerk-ljus eller ljus med dimensionen 22-24 mm.

 

Är spikarna väldigt vassa?

ja! Spikarna för att göra monteringen enkel.